De Club

Historiek

Op 25 juni 1967 besloten enkele leden van het Zuid-Deurnese jeugdhuis SORM om een basketbalploegje op te richten onder de naam MANN BBC — met Aanvalsdrift Nooit Narigheid en meteen een gehaaide verwijzing naar sponsor Poeders MANN. Ze konden duidelijk basketballen, want een promotie naar tweede provinciale volgde onmiddellijk. MANN BBC werd tegelijk SORM BBC. De daaropvolgende jaren stampte de club wat aarzelend ook enkele jeugdploegjes uit de grond.


1969, een jeugdploeg van SORM

In 1975 verhuisde SORM BBC naar sporthal Plantin. Heel wat jeugdspelers en supporters zagen die ‘verre verplaatsing’ niet zitten en haakten af. In 1983 verhuisde de club opnieuw en werd onderdak gevonden in de Luisbekelaar en de Parkschool. De naam wijzigde nogmaals: GEMBO - GEMeente BOrgerhout - was geboren. Tenslotte werd in 2003 de Parkschool verlaten: alle ploegen schoven door naar de Luisbekelaar.

In de Parkschool hadden enkele basketbalgekke onderwijzers hun educatieve schouders onder de club gezet: Gembo kwam terecht in een stroomversnelling. Doorheen de jaren bouwde de club een meer dan degelijke basketbalopleiding uit. Het aantal jeugdploegen groeide gestaag, maar ook kwalitatief werden onze ploegen steeds beter. Onder meer dankzij de samenwerking met eerst de Parkschool en daarna Jespo ontdekten we elk jaar nieuwe basketsterren-in-de-dop.

Toen het jeugdbasket op landelijk niveau werd georganiseerd, sprong Gembo mee op de kar. Heden ten dage spelen de groene Gembojeugdploegen, van U14 tot U21, doorheen heel Vlaanderen. We zijn een van de weinige Vlaamse basketbalploegen met jeugdteams in alle landelijke reeksen.

Het absolute hoogtepunt van die jeugdwerking kwam er in mei 2012, toen onze U16-ploeg Belgisch kampioen werd. Meer dan terecht overigens, want ze domineerden het hele seizoen.

De uitstekende jeugdopleiding sijpelde door naar onze seniorsploegen. In de lente van 2010 promoveerde onze eerste herenploeg overtuigend naar tweede nationale, waar Gembo sindsdien een toonaangevende rol speelt. Sinds het seizoen 2011-2012 volgden drie kampioenschapstitels in tweede nationale en driemaal de eindwinst in de Beker van Vlaanderen. Gembo groeide - vijftig jaar na de oprichting - uit tot een van de meest vooraanstaande Vlaamse basketbalclubs.

Gembo biedt iedereen basketplezier op zijn/haar niveau: van topbasketbal tot het pure plezier in de vriendenclubs, van ambitieuze jeugdploegen tot recreatief basketbal. Ook basketbal met andersvalide inslag - de GemboStars en het rolstoelbasketbal - kreeg een belangrijke plaats in onze club. Rolstoelbasketbalclub Gembo Players werd in 2015-2016 overigens Belgisch kampioen.

Het jeugdhuisploegje uit de hippieperiode groeide doorheen de jaren uit tot een kleine mastodont - “de grootste kleine club” - met elk jaar een 25-tal ploegen in competitie. Gembo laat jongeren basketten op hoog niveau, maar wil ook een steentje bijdragen aan hun vorming. Gembo promoot waarden zoals teamspirit, karakter en vriendschap, en dit in respect voor iedere mede- en tegenstander, ouder, trainer en scheidsrechter.

Contacteer ons

Gembo BBC vzw
Schaapskooi 24
2660 Hoboken
bankrek.: BE95 0688 9650 6258
BTW: BE 0446 742 903
Secretariaat: Mario Siefert
Jeugdwerking: Dennis Yoroz
Webmaster: Wim Smets

Organisaties

Overheidspartners

 

 

Gembo wordt ondersteund door het Topsportfonds van de stad Antwerpen