Column

 

 

 

Deze pagina's geven een overzicht van onze club.

 

Columns wordt verzorgd door een select panel.
Zij schrijven geregeld over het Gembo-gebeuren met beschouwingen, bedenkingen, een kritische mening, grappige momenten of andere hersenspinsels.

Onze huidige columnisten zijn:

  • M. Albertijn (voorzitter Gembo)
  • D. Domen (Sportieve Raad)

 

Lees ook de vorige columns die je kan terugvinden in het ons uitgebreide archief.
Via een klik op ons archief button gaat u terug in de tijd.

 

Uw column aangeboden door Gembo BBC

A licence to kill?
door Dirk DomenEen tijd geleden lanceerde VBL zijn licentievoorwaarden voor TDM1. Daarover zijn bij vele clubs, terecht, nog heel wat vragen. Ook al omdat deze licentievoorwaarden nog niet duidelijk werden gecommuniceerd. Maar toch maakten in TDM2 een aantal clubs al de balans op voor zichzelf en beslisten ze, zonder de werkelijke inhoud te kennen, dat die voorwaarden voor hen te hoog gegrepen zijn. Clubs die op dit moment wel in pole positie liggen om de stap naar TDM1 te maken. (En die gezien hun transferpolitiek bij aanvang van het seizoen dit wel degelijk als doel hadden vooropgesteld.)
Deze ploegen beginnen nu opzettelijk wedstrijden te verliezen door met hun jeugdspelers of spelers van de 2 ploeg aan te treden. Verliezen als sportieve uitdaging. Competitievervalsing als resultaat. Ik kan er niet bij. Mijn verstand nog minder.
Iedereen heeft de mond vol van de verschrikkelijke voorwaarden die verstikkend zouden werken voor de clubs. Ja, zelfs clubs zouden dwingen op te houden te bestaan.

Laat ik even 2 dingen duidelijk stellen.

Ten eerste. Er zijn de laatste jaren nog nooit zoveel clubs opgehouden te bestaan. En dit zonder licentievoorwaarden. Meestal clubs die een woordje wilden meespreken in het play offdebat, hun hand overspeelden en uiteindelijk met diezelfde hand maar dan meer dan leeg achterbleven. Vooral door mismanagement.

Ten tweede. De licentievoorwaarden zijn er gekomen op vraag van verschillende TDM1 clubs. Om een nieuw meer semi-professioneel klimaat te creëren, om clubs te dwingen om naar een ‘zuivere’ economische omgeving te streven zodat je club niet gedecimeerd wordt wanneer de fiscus langskomt en zodat er wat financiële fair play ontstaat. Om grenzen te stellen die van in het begin duidelijk zijn. Om een scherpere competitie te maken met een eigen smoel.
Dit zal ontegensprekelijk een mentaliteitswijziging vragen van besturen. Maar ook bij spelers. Iedereen zal anders moeten reageren en anticiperen binnen een nieuw gecreëerde basketbalcontext.
Het zal ons dwingen anders te denken over onze sport. Onze club. Dwingen andere accenten te leggen. Anders met spelers rond de tafel te zitten. Op termijn zal het niveau van de competitie daar echter wel bij varen. Daar ben ik zeker van.
Maar verandering schrikt af. We blijven liever werken binnen de omgeving die we kennen. Veilig. Laat ons gerust. We zijn toch goed bezig.
Wel, We zijn misschien niet zo goed bezig. Daarom ben ik bereid de handschoen op te nemen. Ook al zal het niet makkelijk zijn.

Laat ik nog één ander ding duidelijk stellen.

Er moet snel klaarheid geschept worden over de ware toedracht van die beruchte licentievoorwaarden. VBL zal zijn missiestatement van stuwende kracht achter de basketbalsport in Vlaanderen moeten waarmaken en zich achter een vernieuwde competitie(s) zetten. Met beloftes. En middelen. Met marketing. Met man en macht.

Laat ons echter niet in het defensief kruipen. Maar in transitie gaan naar offense. En weer wedstrijden winnen. Daar is het in een competitie uiteindelijk toch om te doen.


Dirk Domen
Onder-Voorzitter Gembo
Sportief manager Gembo BBC


Voetnoot: ook het verschil in kosten aan het jeugdfonds tussen TDM1 en TDMZ is bijzonder groot. Dat zal ook wel meespelen in de hoofden.

Contacteer ons

Gembo BBC vzw
Juul Grietensstraat 27
2140 Borgerhout
bankrek.: BE95 0688 9650 6258
BTW: BE 0446 742 903
Secretariaat: Mario Siefert
Jeugdwerking Hoge Blok: Jan Wuyts
Jeugdwerking Lage Blok: Dennis Yoroz
Webmaster: Wim Smets

Organisaties

Overheidspartners

 

 

Gembo wordt ondersteund door het Topsportfonds van de stad Antwerpen