Column

 

 

 

Deze pagina's geven een overzicht van onze club.

 

Columns wordt verzorgd door een select panel.
Zij schrijven geregeld over het Gembo-gebeuren met beschouwingen, bedenkingen, een kritische mening, grappige momenten of andere hersenspinsels.

Onze columnisten zijn:

  • G. Loubry (voorzitter Gembo)
  • D. Domen (Sportieve Raad)
  • M. Albertijn (Sportieve Raad)

 

Lees ook de vorige columns die je kan terugvinden in het ons uitgebreide archief.


Via een klik op ons archief button gaat u terug in de tijd.

 

Uw column aangeboden door Gembo BBC

Wat doet Gembo eigenlijk met die 170 euro lidgeld?.
door Michel Albertijn


Tachtig trainingen of meer.
Onze kinderen krijgen op één seizoen tachtig trainingen: twee trainingen per week en dat veertig weken aan een stuk. De landelijke jongens tellen met hun drie trainingen per week zelfs door tot honderdtwintig trainingen per seizoen.


Een trainer. En een goede… Al die trainingen gebeuren onder de hoede van gediplomeerde trainers. Ze hebben er de handen vol met hun spelers, maar ook buiten die trainingen zijn ze in de weer met voorbereidingen, tactiek, …

Dertig wedstrijden. Hoeveel wedstrijden elke ploeg precies speelt, varieert wat volgens de competitie, hoe ver ze in de beker geraakt en het aantal vriendenwedstrijden. Maar ga er maar vanuit dat een speler dertig wedstrijden per seizoen speelt.

Scheidsrechters voor al die wedstrijden. Voor elke wedstrijd zijn scheidsrechters nodig. Soms vindt u die niet goed fluiten. Maar ze zorgen er wel voor dat onze kinderen kunnen spelen. Liefst zijn ze met twee exemplaren, want twee scheidsrechters zien samen toch meer dan een man alleen.

Degelijke omstandigheden. Elk uur basketbal kost geld voor de huur van de zaal. En voor basketbal is er wel wat materiaal nodig, van ballen over scoreborden tot eerstehulpmateriaal. U hebt dat al gemerkt: Gembo koopt kwaliteitsvol materiaal. Want onze spelers moeten in prima omstandigheden hun sport beoefenen. Daar worden ze alleen maar beter van.
Of neem die grote flessen water die ploegen tijdens de wedstrijden leegslurpen. Per weekeinde delen we er  ongeveer 100 flessen van uit.


Bondskosten, verzekering en al dat andere papier waar u gelukkig nooit mee te maken krijgt. Bij basketbal komt veel administratie kijken. Onze jongeren aansluiten bij de basketbalbond, hun verzekering, de werking van de basketbalbond, … Het kost allemaal geld.

Ze zien er zo knap uit in dat groen. Leuke tenuetjes, die van Gembo. Een ploeg in dat Gembo-groen zetten kost een heel stuk meer dan 500 euro… Warming-ups niet inbegrepen.

Geld koopt niet alles. Weet u wat onze jongens en meisjes voor die 170 euro lidgeld nog krijgen? Veel liefde. Van al die vrijwilligers, die bij Gembo de website onderhouden, het materiaal klaarzetten, de tafel doen, uw cafetaria-tafel afruimen, … Uiteindelijk gebeurt dat allemaal om onze ploegen te helpen.


Laten we even een stapje achteruit zetten. Is die 170 euro nu eigenlijk veel geld om een jaar te sporten? Natuurlijk niet. Onze jongens en meisjes krijgen er zoveel voor terug. Eigenlijk is het zelfs te weinig. Ik ga u een geheim verklappen: die 170 euro is niet voldoende om een speler een jaar te laten basketballen. Dat bedrag komt zelfs niet in de buurt van wat daarvoor nodig is. Als Gembo het met 170 euro inkomsten per speler zou moet rooien, stoppen onze trainingen en wedstrijden ergens in november of december. Alle geld zou dan opgesoepeerd zijn. Eén jeugdploeg onderhouden kost per jaar ongeveer twee tot drie keer meer dan de pakweg 2000 euro lidgeld die de ploeg levert.


Daarom moeten we een grote dank u zeggen aan al die sponsors, de stad Antwerpen en aan alle andere mensen en organisaties die onze jeugdwerking steunen.

Daarom organiseert Gembo ook zoveel evenementen. We hebben met zijn allen veel geld nodig, om al onze kinderen dat mooie basketbal te laten beoefenen. Daarom is het zo fijn dat u massaal naar die evenementen komt. Daarom is het geweldig dat u af en toe een handje helpt. We werken dan allemaal samen voor onze kinderen.

U kan die 170 euro nog op een andere wijze zien. Een training of wedstrijd kost omgerekend 1,5 euro. Voor de landelijke spelers — met hun extra training per week — is dat 1,1 euro.

Denk daar eens aan de volgende keer dat u tijdens de rust van de wedstrijd achter een koffie zit of een pintje bestelt. Dat ene drankje kost uw familie meer dan de hele twee uur basketbalemotie van uw kind tijdens die wedstrijd.

 

Michel Albertijn

Contacteer ons

Gembo BBC vzw
Cruyslei, 19
2140 Borgerhout
bankrek.: BE05 0010 5830 6675
BTW: BE 0446 742 903
Secretariaat: Marnix Vanderschaeghe
Jeugdwerking: Paul Pittoors
Webmaster: Luc Vandenbroucke

Organisaties

Overheidspartners

 

Gembo wordt ondersteund door het Topsportfonds van de stad Antwerpen